top of page

El Patrimoni al punt de mira

El #PatrimoniLH i de Santa Eulàlia està al punt de mira, aquí el nostre posicionament i reflexió:

  1. El patrimoni de SantaEulàlia no és essencialment diferent del PatrimoniLH. Existeixen elements singulars, però podem parlar, en general, del patrimoni del barri, sense fer diferències respecte al de la resta de la ciutat.

  2. Tenim un Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de LH (PEPPA). L'Ajuntament de L'Hospitalet va anunciar la creació d'una comissió per fer-ne la revisió. S'han escollit membres a cada Consell de Districte, s'han triat entitats expertes... però a dia d'avui, res de res.

  3. El PEPPA, a cada revisió, perd elements. A la pràctica, formar part del PEPPA, no està garantint la conservació del nostre Patrimoni. www.museul-h.cat/detallCataleg.aspx?1OyFUhN99SpBiZQhCsUT13zArHk1d7EpdsWMl1T90U7QqazB

  4. L'Ajuntament de L'Hospitalet no destina una partida econòmica anual dels pressupostos per tal d'afrontar el manteniment i/o millora del nostre patrimoni. Hi dedica els diners puntualment necessaris, amb una visió de la protecció del Patrimoni molt de mínims, RESIDUAL.

  5. Un exemple de Patrimoni en perill, a SantaEulàlia, és el "Castell de la Pepa". De propietat municipal i no està inclòs al PEPPA. Com a Associació de Veïns/es defensem el Patrimoni arquitectònic, però també el cultural, l'immaterial, el natural... http://provenzana.blogspot.com.es/2013/10/els-documents-del-celh-octubre-2013.html

  6. L'enderrocament de la Casa Vella del cr. Comerç/Muns no semblaria gaire important, des d'un punt de vista arquitectònic. Aquest enderrocament és important perquè significa la desaparició d'una casa antiga, on hi van viure famílies treballadores, als inicis del nostre barri. Aquesta casa parlava dels orígens de SantaEulàlia, de la nostra història com a barri i ara ja no hi és. Cada cop ens queden menys mostres, de com era el nostre barri en el passat. No ens ho podem permetre.

  7. Des de l'AVV creiem que a banda del Patrimoni recollit al PEPPA, existeixen al barri 2 elements patrimonials, que considerem han de ser valorats i protegits. -- El primer seria l'ESPAI: el barri està molt densament construït i ens cal urgentment espai lliure, públic i comú. Si perdem un edifici històric al barri, com la Casa Vella, ha de ser per oferir espai al barri, no per fer-lo encara més dens amb la construcció de més habitatges. És urgent recuperar espai públic a SantaEulàlia. -- El segon element clau, seria el VEÏNATGE: considerem que aquest és també un element patrimonial del nostre barri. Han calgut molts anys per a teixir la xarxa de relacions existent al barri. Actualment es troba en perill pel procés d'expulsió de veïns/es i la gentrificació. Per això, considerem indispensable que s'engeguin urgentment les accions públiques necessàries i s'hi dediquin els recursos adients, per al reconeixement i la preservació del veïnatge, com a element indispensable del nostre barri. Donar-li la importància que mereix, és clau.

8. Sense veïnatge i sense espais per a la convivència, cap altre element patrimonial tindria sentit per a la gent que vivim al barri de SantaEulàlia.

bottom of page